DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

PoliticăNews

Bolojan vs. Cîţu: Cum se contrează liderul PNL Bihor cu premierul României, despre guvernare şi investiţii

După ce preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a afirmat într-un interviu că actuala coaliţie de guvernare “nu livrează cum ar trebui” şi a criticat contractarea de credite pentru altceva decât investiţii, premierul României, Florin Cîţu, a afirmat că “ar fi o eroare din partea domnului Bolojan să spună că n-am dat drumul la investiţii”.

Schimbul de replici, de la distanţă, vine în plină campanie electorală în cadrul Partidului Naţional Liberal, a cărei şefie este disputată de Florin Cîţu şi Ludovic Orban.

Ilie Bolojan şi filiala PNL Bihor nu şi-au exprimat încă opţiunea, iar presa centrală speculează despre formarea unei noi „tabere”, din care ar face parte Ilie Bolojan, europarlamentarul Mircea Hava şi Dan Motreanu (președinte PNL Giurgiu), iar acesta din urmă chiar să candideze pentru șefia partidului. 

“Nu se livrează cum ar trebui”

Ilie Bolojan a declarat, luni, într-un interviu acordat publicaţiei locale Jurnal bihorean, că actuala coaliţie de guvernare “nu livrează cum ar trebui”. De asemenea, liderul PNL Bihor a criticat lipsa de investiţii şi că se iau credite pentru “funcţionarea statului”.

Întrebat ce şanse are PNL să rămână la guvernare în 2024, Ilie Bolojan a spus că durata unei guvernări este limitată, aşadar cei aflaţi la putere trebuie să acţioneze rapid, iar actuala coaliţie PNL – USR PLUS – UDMR nu a făcut-o. 

“Niciun partid de după 1989 nu a rămas mai mult de un an (n.r. – un mandat) la guvernare. Deci bazându-ne pe statistică, durata de viaţă a unei guvernări este limitată, miza unei guvernări este să folosească timpul la maximum posibil, din prima zi să facă ceea ce trebuie. Există o presiune a timpului când eşti în guvernare, nu ai timp, trebuie să execuţi repede, ori trebuie să recunoaştem că actuala coaliţie nu a făcut asta. Nu se livrează cum ar trebui. România are nevoie de anumite corecţii financiare, pentru că luând credite care sunt folosite pentru funcţionarea statului şi nu pentru investiţii, acest lucru nu face decât să complice existenţa viitoarelor generaţii şi, deci, reformele şi corecţiile care trebuie făcute se fac de regulă la început de mandat”, a spus Bolojan. 

Liderul PNL Bihor a declarat că “pe asta, cred eu, trebuie să se concentreze coaliţia de guvernare în această perioadă. Să dea drumul la investiţii, să acceseze fonduri europene, să corecteze toate legile, hotărârile de guvern, ordonanţele care încurcă viaţa românilor, să debirocratizeze, să descentralizeze, să reducă cheltuielile statului în general. Dacă nu va face acest lucru şi unii colegi îşi fac impresia că vor guverna fără să deranjeze, statistica ultimilor 30 de ani arată ce se va întâmpla în 2024”. 

“Nu ştiu de ce face acest comentariu…”

Aflat la Constanţa, premierul Florin Cîţu a fost întrebat de jurnalişti cum comentează afirmaţiile lui Ilie Bolojan. “Ar fi o eroare din partea domnului Bolojan să spună că n-am dat drumul la investiţii, pentru că investiţiile sunt la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, din ce mă uit eu pe execuţia bugetară”, şi-a început Cîţu răspunsul.

“Am văzut comentariul domnului Bolojan. Sunt locuri în care are dreptate, dar sunt şi locuri în care nu are dreptate. De exemplu la reforme: reformele sunt făcute deja şi dezvoltate în execuţia bugetară. Cred că avem cheltuielile cu personalul ca procent din PIB mai mici. Este prima dată după foarte mulţi ani. Dacă asta nu e reformă, nu ştiu ce mai e reformă…”.

Premierul României a spus că declaraţiile liderului PNL Bihor ar fi fost făcute “într-un context politic”.

“Am început deja pentru companii să avem reforme. Pe împrumuturi iar nu sunt de acord cu domnia sa. Anul acesta este primul an – şi nu ştiu de ce face acest comentariu – în care ne împrumutăm doar pentru investiţii, deci respectăm regula de aur a fiscalităţii, iar creşterea economică pentru primul trimestru este bazată doar pe investiţii. Şi atunci am putea să punem aceste comentarii doar într-un context politic, nu într-un context economic. Economic nu există niciun fel de justificare pentru aceste comentarii”, a declarat Cîţu.

Premierul a spus că nu crede, totuşi, într-o coalizare în PNL în jurul lui Dan Motreanu, din care să facă parte și președintele PNL Bihor Ilie Bolojan. Întrebat dacă se teme de o asemenea a treia tabără, el a răspuns scurt și categoric: “Niciodată!”.

Știre preluată de pe ebihoreanul.ro

Related posts
NewsOradea

Constructorii pregătesc înierbarea liniei de tramvai din zona Nufărul-Cantemir (FOTO)

NewsOradeaVideo

Centrul Oradiei s-a umplut de bucurie şi culoare! (FOTO/VIDEO)

NewsSport

Liga Campionilor: Real Madrid a câștigat pentru a 14-a oară trofeul european

OradeaNewsVideo

Orădeanul Darius Mabda a câștigat „Românii au talent”! (FOTO / VIDEO)

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *