DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

NewsOradea

Ajutoarele de încălzire rămân la fel pentru pensionari

Pensionarii nu sunt afectați de majorarea pensiilor în acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței.

irecția de Asistență Socială Oradea (DASO) informează că sprijinul financiar acordat pensionarilor din sistemul public de pensii în anul 2022 nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie. Nici măsurile de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență nu intră în calcului acestui ajutor.

„Facem precizarea că, pentru pensionarii ale căror drepturi la ajutor pentru încălzirea locuinței și la supliment pentru energie au fost stabilite până la 31 decembrie 2021, acestea se mențin în plată la același nivel până la 31 martie 2022. Pentru perioada rămasă din sezonul rece (ianuarie – martie 2022) solicitanții ajutorului pentru încălzirea locuinței și al suplimentului pentru energie care au calitatea de pensionari și care urmează să solicite dreptul, vor depune, ca și documente doveditoare privind veniturile, cupoanele de pensie aferente lunii decembrie 2021, deoarece majorarea valorii punctului de pensie și a indemnizației sociale stabilite începând cu luna ianuarie 2022 nu se iau în considerare la stabilirea dreptului”, a precizat DASO, într-un comunicat de presă.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pentru întregul sezon rece, până în ultima zi din luna martie a acestui an, sau pentru o fracțiune din această perioadă, în funcție de data depunerii documentației.

„Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică, gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri, beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 1.386 de lei în cazul familiilor, respectiv 2.053 de lei în cazul persoanelor singure. Pentru acordarea suplimentului de energie, solicitanții trebuie să îndeplinească aceleași condiții (privind veniturile și bunurile aflate în proprietate)”, mai precizează DASO.

Totodată, beneficiarii acestor ajutoare trebuie să comunice Direcției orice modificare intervenită în situația locativă, componența familiei și a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data de la care a intervenit modificarea.

Comunicarea modificărilor se face prin depunerea unei noi cereri și a unei declarații pe propria răspundere, însoțită de documente doveditoare.

„În cazul pensionarilor ale căror drepturi la ajutor au fost stabilite până la 31 decembrie 2021, acestea se mențin în plată la același nivel până la 31 martie 2022, chiar dacă se modifică venitul”, menționează DASO.

În perioada Pandemiei de Covid-19, documentele pot fi transmise către DASO și online.

Știre preluată de pe bihon.ro

Related posts
NewsOradea

Constructorii pregătesc înierbarea liniei de tramvai din zona Nufărul-Cantemir (FOTO)

NewsOradeaVideo

Centrul Oradiei s-a umplut de bucurie şi culoare! (FOTO/VIDEO)

NewsSport

Liga Campionilor: Real Madrid a câștigat pentru a 14-a oară trofeul european

OradeaNewsVideo

Orădeanul Darius Mabda a câștigat „Românii au talent”! (FOTO / VIDEO)

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *