DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

BihorNews

Controale la spitalele din Bihor: Ce au descoperit autorităţile

salon-paturi-generic-030221

Reprezentanţii spitalelor din judeţ şi cei au autorităţilor cu atribuţii de control au avut, miercuri, la Prefectură, o şedinţă în care au dezbătut concluziile unor verificări făcute în cadrul acestor unităţi. Problemele sunt serioase. În esenţă, şase clădiri nu au deloc autorizaţie de securitate la incendiu, două staţii de oxigen din secţii de terapie intensivă prezintă neconformităţi, iar unele dintre unităţi nu ar putea să îşi evacueze pacienţii imobilizaţi.

“În cadrul discuţiilor au fost analizate neconformităţile şi deficienţele identificate în urma acţiunii mixte de control, precum şi gradul de remediere al acestora”, arată un comunicat transmis de Prefectură.

Şedinţa, convocată de prefectul Dumitru Ţiplea, a reunit reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor (ISU), Inspecţiei Teritoriale ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) Oradea, precum şi ai 13 spitale din judeţ.

“Analiza a relevat o creştere a gradului de avizare privind autorizaţia de securitate la incendiu, faţă de anul 2019. În prezent, din cele 55 de corpuri de clădiri aferente spitalelor din Bihor, 18 sunt autorizate, 12 sunt autorizate parţial, 19 nu necesită autorizare şi 6 sunt încă neautorizate, fiind în curs de remediere a deficienţelor de securitate împotriva incendiilor”, arată comunicatul.

Informarea vine la nicio săptămână după tragedia de la Institutul Matei Balş din Capitală, unde 11 oameni au murit în urma unui incendiu, şi după ce, într-o conferinţă de presă susţinută pe 29 ianuarie, şeful ISU Crişana, inspectorul-şef Sorin Caba, a prezentat şi detalii privind situaţia spitalelor din Bihor. Potrivit acestuia, cele şase clădiri neautorizate aparţin de două unităţi spitaliceşti: Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Oradea şi Spitalul Marghita.

Comunicatul de miercuri nu detaliază problemele descoperite în cadrul controalelor şi nici la care dintre unităţile spitaliceşti au fost identificate acestea. În document sunt punctate, însă, câteva “observaţii” din care reies probleme precum neîntocmirea sau întocmirea deficitară a graficelor de verificare a instalaţiilor electrice şi de stingere a incendiilor sau că unele unităţi sunt în “imposibilitatea evacuării cu ajutorul patului a pacienţilor imobilizaţi din cauza lipsei de spaţiu şi a dimensiunii cadrului uşilor”.

“Principalele observaţii au vizat:
– întocmirea şi respectarea graficelor de întreţinere şi verificare a instalaţiilor electrice, precum şi de stingere a incendiilor, de către personal calificat;
– întocmirea şi respectarea graficelor de întreţinere şi verificare a aparatelor, conform recomandărilor producătorului, de către personal specializat;
– rezolvarea promptă de către personalul tehnic a problemelor sesizate;
– asigurarea căilor de acces a utilajelor şi autospecialelor de intervenţie ale pompierilor în caz de incendiu;
– imposibilitatea evacuării cu ajutorul patului a pacienţilor imobilizaţi din cauza lipsei de spaţiu şi a dimensiunii cadrului uşilor, în anumite cazuri;
– neconformităţi la respectarea distanţei între paturi, respectiv între pat şi perete”, detaliază comunicatul.

Documentul mai arată şi că, în urma controlului făcut de ISCIR Oradea la staţiile de oxigen din cele 9 secţii ATI s-a descoperit că “2 staţii de oxigen prezintă neconformităţi”.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii ISU Crişana au reiterat faptul că sunt pregătiţi să ofere spitalelor asistenţă tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, anunţând totodată că în luna martie vor fi demarate noi acţiuni de control în Bihor.

“În sprijinul rezolvării problemelor semnalate, prefectul Dumitru Ţiplea a menţionat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii administraţiei locale Oradea, a primit asigurări că managerii spitalelor pot obţine finanţări pentru rezolvarea deficienţelor privind protecţia împotriva incendiilor”, încheie comunicatul.

Știre preluată de pe ebihoreanul.ro

Related posts
Agenții de turismBihorEMTEvenimenteOradeaTurism

Oferte inedite pentru turiștii români - Oportunitate Unică pentru 20 de Agenții de Turism din vestul României de a lua contact cu companii turistice de top din Europa

EMTEuropaEvenimenteItaliaNewsTurism

Conferința dedicată hotelierilor români, în Italia - Oportunitatea inedită de a accesa un potențial de peste 10 milioane de viitori clienți

BihorEMTEuropaItaliaNewsOradeaTurism

Oradea promovează serviciile de wellness și spa la European Medical Tourism Fair 2023, Chianciano, Italia

NewsOradeaVideo

Festivități de Ziua Oradiei: „Să sărbătorim zilnic ziua orașului!”, a îndemnat primarul Florin Birta (FOTO/VIDEO)

Abonați-vă la Newsletter-ul nostru și stai informat

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.