DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

CovidNews

Cursurile în școli nu vor mai ține cont de rata de vaccinare anti-Covid a profesorilor, ci de paturile libere din spitale. Vezi noile reguli adoptate

Cursurile în școli și licee nu vor mai ține cont de rata de vaccinare a profesorilor, după cum arată o decizie luată joi seară de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Scenariile de funcționare a școlilor vor depinde de rata de ocupare a paturilor destinate pacienților cu Covid la nivel județean.

Totodată, noile reguli vor impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică dacă în clasă au fost confirmate 3 cazuri COVID, față de doar un singur caz COVID cât e acum, după cum anunță Hotnews.ro.

Cum e în prezent

În prezent, ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății prevede că elevii și copiii de grădiniță din localitățile în care rata de infectare COVID-19 depășește 3 la mie merg la școală fizic sau vor face ore online în funcție de procentul profesorilor care s-au vaccinat.

Concret, acolo unde procentul profesorilor care s-au vaccinat era de peste 60%, copiii puteau continua să facă școala în format fizic. Acolo unde rata de vaccinare în rândul cadrelor didactice era sub 60%, iar incidența cazurilor COVID-19 în localitate era peste 3 la mie, elevii treceau în online.

Totodată, ordinul în vigoare stabilea că suspendarea automată a cursurilor fizice se declanșează pentru 14 zile dacă într-o clasă este depistat un singur caz COVID-19.

Ei, bine, aceste reguli se schimbă în urma deciziei de joi a CNSU.

Ce prevede noua decizie a CNSU

Decizia adoptată joi seară de CNSU va permite Ministerului Sănătății și Ministerului Educației să dea un nou ordin comun care să „lege” școala online de numărul de paturi COVID libere în fiecare județ,

Hotărârea prevede, concret, că activitățile se pot desfășura cu prezență fizică în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%, iar activitatea online a școlilor se va desfășura acolo unde rata este mai mare de 75%.

„Reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean”, se mai arată în hotărâre.

CNSU a mai decis și că direcțiile județene de sănătate publică și a municipiului București sunt obligate să publice pe site-ul propriu rata de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi.

Cum va fi de luni: explicațiile ministrului Educației

Astfel, luni, când începe oficial semestrul al doilea, toate școlile și grădinițele din România ar putea funcționa cu prezență fizică, după ce regulile au fost schimbate și este eliminat criteriul ratei de vaccinare.

“Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarce a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație. Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate”, a explicat pentru HotNews.ro, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Atunci când numărul cazurilor va crește atât de mult, înseamnă că avem un semnal de alarmă puternic și atunci într-adevăr trebuie să faci tor posibilul să micșorezi transmiterea virusului.

Aceste explicații au fost aduse în discuție de către Ministerul Sănătății, iar Ministerul Educației le-a agreat”, a afirmat Cîmpeanu.

Cîmpeanu a apreciat că noua decizie adoptată este o soluție “mai bună”, susținând că era greu de explicat de ce o școală cu rată de vaccinare de 58% nu poate funcționa cu prezență fizică, iar o altă școală din apropiere, cu rată de vaccinare de 60%, poate funcționa cu prezență fizică.

Dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate“, a afirmat ministrul Educației.

Acesta a mai precizat că rata de vaccinare în rândul personalului din educație este “mult peste 70%”, în timp ce în rândul elevilor se apropie de 40%.

Știre preluată de pe ebihoreanul.ro

Related posts
NewsOradea

Constructorii pregătesc înierbarea liniei de tramvai din zona Nufărul-Cantemir (FOTO)

NewsOradeaVideo

Centrul Oradiei s-a umplut de bucurie şi culoare! (FOTO/VIDEO)

NewsSport

Liga Campionilor: Real Madrid a câștigat pentru a 14-a oară trofeul european

OradeaNewsVideo

Orădeanul Darius Mabda a câștigat „Românii au talent”! (FOTO / VIDEO)

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *