DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

News

Decizie istorică a CEDO: Vaccinarea obligatorie, necesară într-o societate democratică. Ce spun autoritățile din România

Decizie istorică a Curţii Europene a Drepturilor Omului, de la Strasbourg (CEDO). Instanţa a hotărât joi că vaccinarea obligatorie este legală şi ar trebui privită ca necesară în societăţile democratice.

Hotărârea a fost dată în urma sesizării părinţilor unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniţă în Republica Cehă – țară în care vaccinarea copiilor este obligatorie în cazul a 9 boli infecţioase printre care rujeola, hepatita B şi difteria – pentru că nu erau vaccinaţi.

Măsurile ar putea fi privite ca fiind «necesare într-o societate democratic㻓, au scris judecătorii CEDO în motivarea deciziei, conform HotNews.ro care citează Deutsche Welle.

Judecătorii de la Strasbourg au stabilit că vaccinurile obligatorii administrate de autorităţile de sănătate din Cehia sunt în “interesul superior” al copiilor. 

“Obiectivul trebuie să fie ca fiecare copil să fie protejat împotriva bolilor grave, prin vaccinare sau prin virtutea imunităţii de turmă”, au precizat judecătorii conform sursei citate.

Prin decizia de joi, CEDO a stabilit că autorităţile cehe nu au încălcat Articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului referitor la respectarea vieţii private.

Judecătorii de la Strasbourg au arătat că, deşi „neadmiterea copiilor la grădiniţă implică pentru ei pierderea unei ocazii cruciale de dezvoltare a personalităţii”, nelăsarea lor în colectiv a însemnat „o măsură preventivă mai degrabă decât una punitivă, ale cărei efecte au fost limitate în timp”.

Implicaţii în campaniile de vaccinare anti-Covid

Cu toate că hotărârea CEDO nu este direct legată de vaccinarea împotriva coronavirusului, experţii consideră că ea ar putea avea implicaţii în ceea ce priveşte campaniile de vaccinare anti-Covid, în special pentru cei care refuză să se vaccineze, arată presa internațională.

Decizia de joi “vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de Covid-19“, a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind “marja de apreciere lăsată de Curte statelor, în politica lor de vaccinare”.

Potrivit lui Hervieu, citat de site-ul stirileprotv.ro, hotărârea CEDO face “constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control ştiinţific strict”.

Totodată, mai notează site-ul citat, Curtea sprijină “principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”.

Drepturile celorlalţi

Mai mult, decizia nu se oprește doar la drepturile propriei persoane, subliniind interesul general și drepturile celorlalte persoane din jur.

Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază CEDO.

Aceste din urmă persoane, arată CEDO, sunt „tributare imunităţii colective pentru a se proteja împotriva bolilor contagioase grave în cauză”.

Republica Cehă „beneficiază, aşadar, de o marjă amplă de apreciere în acest context” adaugă Marea Cameră, ale cărei decizii nu pot face obiectul unui apel. Astfel, decizia este definitivă.

Vaccinarea nu este obligatorie în România

Întrebat joi, în conferinţa de presă pe care a susţinut-o pe tema continuării vaccinării cu AstraZeneca, în legătură cu decizia CEDO, coordonatorul campaniei de vaccinare anti Covid din România a declarat:

“Nu este cazul în România. Vaccinarea este voluntară şi gratuită”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Știre preluată de pe ebihoreanul.ro

Related posts
EMTEuropaEvenimenteItaliaNewsTurism

Conferința dedicată hotelierilor români, în Italia - Oportunitatea inedită de a accesa un potențial de peste 10 milioane de viitori clienți

BihorEMTEuropaItaliaNewsOradeaTurism

Oradea promovează serviciile de wellness și spa la European Medical Tourism Fair 2023, Chianciano, Italia

NewsOradeaVideo

Festivități de Ziua Oradiei: „Să sărbătorim zilnic ziua orașului!”, a îndemnat primarul Florin Birta (FOTO/VIDEO)

News

Soluții durabile și sigure pentru protecția proprietății tale – oferite de Matprod Steel, liderul pieței românești de plasă împletită

Abonați-vă la Newsletter-ul nostru și stai informat

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.