DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

BihorNews

Două noi staţiuni turistice în Bihor: Salonta şi Săcueni. Ce planuri au autorităţile

Guvernul a completat lista staţiunilor turistice de interes local cu încă cinci localităţi, printre care două din Bihor: municipiul Salonta şi oraşul Săcueni.

Decizia a fost luată în şedinţa de Guvern de vineri şi mai vizează comunele Frumosu şi Mălini (judeţul Suceava) şi zona de agrement Băile Figa – oraşul Beclean (judeţ Bistriţa-Năsăud).

În prezent, în România sunt atestate 52 de staţiuni turistice de interes naţional şi 95 de interes local. În luna decembrie, statutul de staţiuni turistice locale au mai primit oraşul Beiuş şi comuna Mădăras, iar în luna mai a anului trecut, Oradea a primit statutul de staţiune turistică de interes naţional.

Planuri pentru un ştrand nou

În fundamentarea Hotărârii de Guvern, se arată că municipiul Salonta, atestat documentar din anul 1332, are mai multe obiective turistice accesibile, iar cel mai important este Turnul Ciunt.

“Pentru a dezvolta turismul, în ultimii ani, Primăria oraşului Salonta a iniţiat mai multe proiecte de dezvoltare, pentru ca obiectivele turistice să devină mai accesibile. S-a creat o rută turistică, care ajută cu indicatoare pe cei care doresc să viziteze obiectivele turistice ale oraşului. Pornind de la harta aşezată în faţa bisericii reformate, putem vizita casa natală a lui Zilahy Lajos, sau a lui Sinka István, continuând drumul urmează Casa memorială Arany János, după care casa natală a lui Kulin György, Turnul Ciunt, Parcul central şi cel cu statui (statuile lui Avram Iancu, Teodor Neş, Bocskai István, Kossuth Lajos, Arany János, Sinka István, Zilahy Lajos, Kiss István şi Kulin György). În anul 2012 a fost inaugurată Casa Ţăranului Român din iniţiativa localnicilor ereditari din zona Beiuşului”, se arată în document.

Totodată, a contat faptul că Salonta are un subsol bogat în apă minerală şi geotermală, aşa că poate să-şi dezvolte o reţea turistică de sănătate.

De altfel, Primăria municipiului Salonta a anunţat că va folosi acest statut pentru a accesa fonduri europene pentru construirea unui ştrand termal nou.

Miza pe apa termală

Despre Săcueni, în documentele Guvernului se arată că este atestat din anul 1214 şi în Evul Mediu a fost un oraş prosper. Totodată, potenţialul turistic al urbei e garantat tot de apa termală.

“În oraşul Săcueni există foraje de apă termală, în prezent folosită pentru încălzirea unor instituţii publice sau a unor locuinţe sociale. Apa termală este însă o resursă locală importantă care poate fi utilizată pentru scopuri terapeutice şi de agrement. În localitate există trei ştranduri termale (Săcueni, Ciocaia şi Sânicolau de Munte) care atrag turişti interesaţi de proprietăţile curative ale izvoarelor naturale”, se arată în document.

Printre atracţiile turistice din zonă se menţionează Castelul Stubenberg (sediul Liceului Teoretic Petofi Sandor), satele Văii Ierului, Statuia Pescarului, pivniţele din podgoria Săcueni-Cadea-Diosig şi lacurile din jurul oraşului. Citeşte aici argumentele pentru acordarea statutului turistic

Știre preluată de pe stiripesurse.ro

Related posts
Agenții de turismBihorEMTEvenimenteOradeaTurism

Oferte inedite pentru turiștii români - Oportunitate Unică pentru 20 de Agenții de Turism din vestul României de a lua contact cu companii turistice de top din Europa

EMTEuropaEvenimenteItaliaNewsTurism

Conferința dedicată hotelierilor români, în Italia - Oportunitatea inedită de a accesa un potențial de peste 10 milioane de viitori clienți

BihorEMTEuropaItaliaNewsOradeaTurism

Oradea promovează serviciile de wellness și spa la European Medical Tourism Fair 2023, Chianciano, Italia

NewsOradeaVideo

Festivități de Ziua Oradiei: „Să sărbătorim zilnic ziua orașului!”, a îndemnat primarul Florin Birta (FOTO/VIDEO)

Abonați-vă la Newsletter-ul nostru și stai informat

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.