DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

NewsOradeaVideo

La Oradea, Ziua maghiarilor de pretutindeni a început cu imnul Ungariei şi s-a terminat cu cel secuiesc. 3.000 de oameni la retragerea cu torţe (FOTO / VIDEO)

Bihoreni din tot judeţul au luat parte, marţi, la festivităţile organizate la Oradea, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, ceremoniile încheindu-se, seara, cu un spectaculos marş cu torţe până în faţa Teatrului.

Politicieni despărţiţi, maghiarii împreună

Reprezentanţii maghiarimii – Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), însoţiţi de fostul europarlamentar Tőkés László, şi cei ai UDMR, coordonaţi de preşedintele executiv Szabo Ödön – au avut, ca de obicei, program separat, însă în aceleaşi locuri: la monumentul din Episcopia Bihor, la mormintele revoluţionarilor din 1848-1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius şi la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal, la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu, iar apoi, spre seară, la statuia lui Szacsvay Imre din Piaţa Libertăţii şi, în final, la bustul scriitorului maghiar Szigligeti Ede, din faţa Teatrului Regina Maria.

Şi în acest an, evenimentele principale s-au derulat la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii unde, potrivit jandarmilor, s-au strâns aproximativ 3.000 de persoane, din toate colţurile judeţului.

Au fost foarte mulţi tineri şi copii care au participat la ambele evenimente pregătite, atât ale PPMT, cât şi ale UDMR, împreună cu bisericile tradiţionale, organizaţii civice şi de tineret.

“Pentru noi, această sărbătoare înseamnă lupta pentru libertate. Suntem solidari cu cei care şi azi luptă pentru libertate. Faptul că noi putem să sărbătorim liber este un lucru foarte important şi sperăm să se încheie cât mai repede războiul din vecinătate, pentru ca şi dânşii să se poată bucura de propria libertate”, a declarat, pentru BIHOREANUL, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon.

Fără prea multe cuvinte

La ceremonii a fost prezent consulul Ungariei la Cluj Napoca, Simon Előd, alături de numeroşi reprezentanţi ai partidelor româneşti, autorităţi locale şi ale judeţului, printre care şi prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, subprefecţii Botházi Nándor şi Emilian Pavel, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, şi primarul Oradiei, Florin Birta.

Programul a fost unul scurt şi a început cu imnul Ungariei, interpretat de către orchestra Şcolii populare de artă Francisc Hubic, discursurile politice au lipsit cu desăvârşire, alocuţiunile rezumându-se la mesajul premierului Ungariei, transmis de consulul maghiar, şi la cel al prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, citit de prefectul Dumitru Ţiplea, ambele cu trimitere la perioada grea a pandemiei şi la războiul din Ucraina.

„Anii de pandemie şi recentele provocări pe care le traversăm împreună ne aduc şi mai aproape, împărtăşind aceste momente grele, prin solidaritate între noi şi mai ales faţă de prietenii şi vecinii noştri ucraineni, care au ales să se refugieze la noi din calea războiului”, le-a transmis premierul Nicolae Ciucă maghiarilor.

În locul cuvântărilor, oamenii au urmărit spectacolul husarilor, ale copiilor şi tinerilor de la Şcoala populară de artă Francisc Hubic, care au prezentat cântece patriotice iar în final, zeci de persoane – inclusiv autorităţile judeţului şi Oradiei – au depus jerbe în memoria revoluţionarilor din 1848.

Marşul cu făclii

Participanţii au pornit într-o procesiune spectaculoasă cu torţe până la statuia lui Szigligeti Ede, în faţa Teatrului din Oradea. Marea de oameni, condusă de husari, i-a scos la ferestre pe orădenii care locuiesc în zonă.

“Marşul cu făclii este în amintirea celor 135 de ani de la denumirea Pieţei teatrului după numele episcopului Bémer László, care a fost unul dintre martirii paşoptişti, întemniţat şi a murit singur, ulterior adus în Oradea, care a luptat pentru libertate. A fost printre acei puţini oameni care au luptat până la final. Din acest motiv, decernăm premiile paşoptiştilor tineri”, a afirmat Szabo motivul pentru care s-a ales acest traseu.

Festivitatea a continuat cu depunere de coroane la bustul scriitorului maghiar Szigligeti Ede şi s-a terminat cu controversatul imn secuiesc, pe vremuri interzis în România, dar foarte cunoscut în Transilvania şi devenit o expresie a sentimentului de apartenență al secuilor. 

„A fost fain cu torţele! Venim şi la anul!”, a fost concluzia unanimă a copiilor, în timp ce reprezentanţii maghiarimii s-au retras grăbiţi în sediul Teatrului de Stat unde, de la 19.30, era programat un spectacol festiv şi decernarea premiilor “Márciusi Ifjak” (tinerii din martie), cum erau numiti pașoptiștii tineri care au fost protagoniștii revoluției din 1848 – 49.

15 martie este una dintre cele trei sărbători naţionale ale Ungariei. În 15 martie 2022 s-au împlinit 174 de ani de la începutul Revoluţiei Maghiare din 1848, un eveniment important din istoria Ungariei, care a dus la înfiinţarea primului parlament modern maghiar şi a unui guvern. Noul împărat, însă, Franz Joseph, a ordonat dizolvarea Guvernului de la Budapesta, reuşind să înfrângă Revoluţia Maghiară (1849).

 Vezi galeria de imagini!

Știre preluată de pe ebihoreanul.ro

Related posts
Agenții de turismBihorEMTEvenimenteOradeaTurism

Oferte inedite pentru turiștii români - Oportunitate Unică pentru 20 de Agenții de Turism din vestul României de a lua contact cu companii turistice de top din Europa

EMTEuropaEvenimenteItaliaNewsTurism

Conferința dedicată hotelierilor români, în Italia - Oportunitatea inedită de a accesa un potențial de peste 10 milioane de viitori clienți

BihorEMTEuropaItaliaNewsOradeaTurism

Oradea promovează serviciile de wellness și spa la European Medical Tourism Fair 2023, Chianciano, Italia

NewsOradeaVideo

Festivități de Ziua Oradiei: „Să sărbătorim zilnic ziua orașului!”, a îndemnat primarul Florin Birta (FOTO/VIDEO)

Abonați-vă la Newsletter-ul nostru și stai informat

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.