DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

NewsVideo

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu s-au întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski: „L-am asigurat de sprijinul deplin al României” (FOTO/VIDEO)

Premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au aflat, marți, într-o vizită în capitala Ucrainei, unde s-au întâlnit cu președintele țării vecine, Volodimir Zelenski, pe care l-au asigurat de sprijinul României în eforturile de apărare împotriva agresiunii ruse, precum și de sprijinul în demersul de aderare la Uniunea Europeană.

Anunțurile privind vizita au fost făcute după ce aceasta s-a încheiat, imagini din timpul întâlnirii fiind publicate, aproape concomitent, pe paginile oficiale ale lui Volodimir Zelenski, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. 

Ciucă: „Am fost onorat…”

Liderii PNL și PSD, partidele de guvernământ din România, s-au asortat cu președintele ucrainean, care de la începutul războiului a adoptat ținute lejere, în nuanțe militare. Ciucă și Ciolacu au purtat, la rândul lor, ținute lejere, și nu costume. 

„Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară. L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale”, a transmis Nicolae Ciucă. 

Premierul României a transmis și un mesaj legat de comunitatea română din Ucraina: „Comunitatea română din Ucraina și cea ucraineană din România sunt veritabile punți de legătură între societățile noastre. Etnicii români sunt buni cetățeni ai Ucrainei. Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică”. 

În fine, se arată în mesajul lui Ciucă, „am transmis președintelui Zelenski că sprijinim aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și l-am felicitat pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare”. 

(sursa foto: Guvernul României)

S-au dus în Borodianka și Irpin

Tot marți seara, Guvernul României a transmis un comunicat oficial legat de vizita care a avut loc în aceeași zi. 

„Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a efectuat, la 26 aprilie 2022, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoțit de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu. Premierul României a fost primit de președintele Volodimir Zelenski și a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk”, se arată în informare. 

Programul a inclus „vizitarea localităților Borodianka și Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei”.

„Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităților umane și distrugerilor materiale (…). În discuțiile cu oficialii ucraineni, prim-ministrul României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina și poporul ucrainean în contextul războiului, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut granița cu România”, se precizează în comunicatul, care mai subliniază că „premierul a subliniat că România și-a asumat și un rol de intermediar în transferul ajutoarelor internaționale către Ucraina, prin intermediul hub-ului umanitar înființat la Suceava la 9 martie 2022, care a fost tranzitat până acum de 32 de convoaie umanitare cu 163 de camioane”. 

Nicolae Ciucă le-a vorbit oficialilor din Ucraina și despre „atitudinea de extraordinară compasiune și solidaritate ale poporului român cu poporul ucrainean, reflectată și prin volumul consistent al ajutoarelor umanitare livrate în Ucraina”. 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă „a analizat împreună cu oficialii ucraineni noi posibilități de sprijin pentru Ucraina”.

Ciolacu: Mi-au exprimat solidaritatea cu acest popor

În propriul mesaj publicat pe Facebook, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că, prin această vizită, a dorit să-și exprime solidaritatea cu poporul ucrainean și cu etnicii români din Ucraina, precizând totodată că a vizitat zone afectate de război. 

„Am fost, în a treia zi de Paște, în #Ucraina pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor, din care fac parte și numeroși etnici români, un popor greu încercat, care nu a cunoscut liniștea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinității. Am avut convorbiri cu președintele Volodimir #Zelenski, cu premierul Denys #Shmyhal și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan #Stefanciuk. Mai mult, am fost să văd, la Irpin și Borodianka, distrugerile comise de armata rusă”, a transmis Ciolacu. 

(sursa foto: Antena3.ro)

Liderul PSD a punctat apoi „două mesaje majore” pe care le-a transmis în timpul discuțiilor cu oficialitățile ucrainene: „1. România vrea să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, să ne implicăm activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii. 2. Am susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare”. 

(sursa foto: Marcel Ciolacu, Facebook)

Zelenski: Apreciem sprijinul României

În mesajul pe care l-a publicat pe pagina sa de Facebook, însoțit de un clip din timpul întâlnirii cu delegația română, Volodimir Zelenski a precizat că Ucraina apreciază ajutorul pe care-l acordă România Ucrainei, inclusiv în efortul militar de apărare. 

„Azi la Kiev m-am întâlnit cu premierul României, Nicolae Ciucă. Fiecare astfel de vizită dă un semnal important de solidaritate cu poporul ucrainean. Apreciem sprijinul pentru apărare, ajutorul umanitar și poziția clară în legătură cu politica de sancțiuni (n.r. – asupra Rusiei). Contăm pe sprijinul (n.r. – României) pentru viitorul Ucrainei în Uniunea Europeană”, a precizat Zelenski. 

Fost lider al PNL, iar acum președinte al Senatului, Florin Cîțu a anunțat săptămânile trecute că va vizita capitala Ucrainei, la invitația preşedintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stafanciuk. Cîțu nu a făcut parte, însă, din delegația care s-a întâlnit, marți, cu oficialii ucraineni. 

Vezi clipul publicat de Zelenski după întâlnirea cu delegația din România

(sursa video: Volodimir Zelenski, Facebook)

 Vezi galeria de imagini!

Related posts
EMTEuropaEvenimenteItaliaNewsTurism

Conferința dedicată hotelierilor români, în Italia - Oportunitatea inedită de a accesa un potențial de peste 10 milioane de viitori clienți

BihorEMTEuropaItaliaNewsOradeaTurism

Oradea promovează serviciile de wellness și spa la European Medical Tourism Fair 2023, Chianciano, Italia

NewsOradeaVideo

Festivități de Ziua Oradiei: „Să sărbătorim zilnic ziua orașului!”, a îndemnat primarul Florin Birta (FOTO/VIDEO)

News

Soluții durabile și sigure pentru protecția proprietății tale – oferite de Matprod Steel, liderul pieței românești de plasă împletită

Abonați-vă la Newsletter-ul nostru și stai informat

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.