DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

NewsOradea

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a extins reţeaua de tramvaie din oraş (FOTO)

1982. Până la Sinteza

Inaugurată în 1906, reţeaua locală de tramvaie a trecut prin mai multe schimbări, prin diverse extinderi şi restrângeri. În perioada postbelică, una dintre cele mai bune perioade a fost între 1981-1984. În 1980, linia de tramvai 1 care lega centrul oraşului de cartierul Rogerius se oprea în faţa spitalului de copii, bucla de întoarcere fiind în faţa pieţei agroalimentare.

Dezvoltarea platformei industriale de pe Şoseaua Borşului şi apariţia de noi apartamente în cartier a reclamat creşterea capacităţii de transport şi extinderea liniei. Astfel, în 1981 a fost dată în uz linia dublă de pe strada Transilvaniei, până lângă pasarela de cale ferată din capătul bulevardului Dacia, în lungime de 1,2 kilometri.

Un an mai târziu, pe 12 aprilie 1982, era deschisă linia dublă de la podul CFR până lângă întreprinderea Sinteza, în lungime de 2,5 km, astfel încheindu-se legătura între zona industrială şi cele mai mari cartiere de blocuri – Rogerius şi Nufărul, via centru.

Extinderea a venit cu mărirea puterii electrice a reţelei, fiind montate două substaţii de redresare, una în Rogerius, alta în Salca. Noua linie, foarte solicitată, era deservită cu tramvaie de mare capacitate, tip Electroputere şi Timiş cu remorcă.

2021. Cu tramvaiul la Universitate

Extinderea din 1981-1982 a fost una dintre cele mai mari făcute vreodată. După acel moment, în 1983-1984 a mai fost construită linia de pe bulevardul Decebal, din Calea Aradului până lângă fostul cimitir Olosig în lungime de 2 kilometri, alte extinderi nemaiavând loc din 1984 şi până în 2020.

Extinderea liniilor de tramvai a fost reluată după anul 2017, când au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru traseul ce porneşte din Calea Aradului şi merge pe malul Peţei, până în depou, în total 3,8 km cale dublă.

În valoare de 12,3 milioane euro, lucrarea finanţată în parte din fonduri europene a intrat în şantier în martie 2019, iar în august 2021 s-au făcut primele probe.

Linia, folosită încă în toamna lui 2021 doar pentru intrarea şi ieşirea tramvaielor din depou, deserveşte Calea Aradului la ieşirea din oraş, zona comercială din vecinătate, Universitatea, precum şi noul cartier de blocuri din strada Ceyrat, având şapte staţii. Noua linie ar urma să ocolească şi depoul şi să fie racordată la intersecţia tip deltă (bifurcată) existentă în strada Nufărului.

Lucrarea este prevăzută cu sisteme de undă verde, cu semafoare cu senzori de prezenţă în intersecţii şi suprafeţe înierbate între şine.

 Vezi imagini cu tramvaiele de altădată, pe străzile din Oradea! Sursa: Oradea-Nagyvarad Tram-Fan (Facebook)

Știre preluată de pe ebihoreanul.ro

Related posts
Agenții de turismBihorEMTEvenimenteOradeaTurism

Oferte inedite pentru turiștii români - Oportunitate Unică pentru 20 de Agenții de Turism din vestul României de a lua contact cu companii turistice de top din Europa

EMTEuropaEvenimenteItaliaNewsTurism

Conferința dedicată hotelierilor români, în Italia - Oportunitatea inedită de a accesa un potențial de peste 10 milioane de viitori clienți

BihorEMTEuropaItaliaNewsOradeaTurism

Oradea promovează serviciile de wellness și spa la European Medical Tourism Fair 2023, Chianciano, Italia

NewsOradeaVideo

Festivități de Ziua Oradiei: „Să sărbătorim zilnic ziua orașului!”, a îndemnat primarul Florin Birta (FOTO/VIDEO)

Abonați-vă la Newsletter-ul nostru și stai informat

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.