DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

NewsOradea

Parcul Petőfi din Oradea intră în şantier: va avea o cafenea, o grădină japoneză, toalete cu autocurăţare şi bănci „inteligente” (FOTO)

Unul dintre cele mai vechi parcuri din Oradea, Petőfi, va fi modernizat. Consilierii locali au aprobat luni studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea spaţiului verde întins pe o suprafaţă de 2,5 hectare. Investiţia, estimată la 10,8 milioane lei, va fi finanţată printr-un proiect european.

Primarul Florin Birta a făcut anunţul într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa de CL.

„Dacă în etapa trecută de finanțare am reușit să transformăm pe fonduri europene anumite zone degradate din oraș, precum Coridorul verde Barcăului, Parcul Ion Bogdan sau cel din zona Grigorescu, în spații verzi amenajate corespunzător, în această perioadă de finanțare, finanțatorul ne permite să reabilităm și parcurile pe care deja le avem în oraș. Astfel, primul studiu de fezabilitate finalizat este cel pentru modernizarea Parcului Petőfi. Va urma organizarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor, estimând că anul viitor în primăvară să înceapă efectiv lucrările. Totodată, se lucrează la SF aferent reabilitării Parcului 1 Decembrie, urmând să înceapă lucrul și la documentațiile necesare modernizării Parcului Brătianu și a Parcului Bălcescu”, a declarat primarul Florin Birta.

Parc istoric

Intervenţiile în parcul istoric au fost condiţionate de recomandările studiului istorico-arhitectural și de avizul Direcției Județene pentru Cultură Bihor.

„Astfel, au fost păstrate traseele aleilor și caracterul amenajărilor moștenite de la ultima reconfigurare a parcului. Totodată s-a îmbunătățit raportul dintre cuantumul suprafeței verzi și a amenajărilor de tip mineral (asfaltări, pavări etc)”, a transmis Primăria, printr-un comunicat de presă.

Lista lucrărilor cuprinde asfaltarea aleii de tranzit, situate la limita sudică a parcului și paralelă cu strada Petőfi Sandor; amenajarea cu piatră cubică a aleilor principale și cu piatră spartă a celor secundare; reamenajarea locului de joacă pentru copii, cu pardoseală din tartan pentru aria de joc și zona de siguranță, și gazon pentru restul suprafeței; restaurarea parapetelor şi a zidurilor de sprijin din piatră, a pergolei și zonei cu iaz și a grădinii japoneze prin utilizarea materialelor naturale (piatră); refacerea zidurilor de sprijin și înlocuirea confecției metalice din zona de pergole și amenajarea cu plante cățărătoare şi montarea de bănci cu elemente de tip smart (wi-fi, posibilitate încărcare telefoane, staţionare biciclete); reamenajarea zonei centrale prin dezafectarea fântânii decorative și pregătirea amplasamentului (asigurare utilități) pentru posibilitatea amplasării unui spaţiu de alimentaţie publică (cafenea).

Toalete moderne

Primăria susţine că amenajările au la bază un studiu peisagistic care vizează intervenții pe 11 zone din parc, fără a afecta arborii maturi cu valoare dendrologică şi istorică.

De asemenea, studiul de fezabilitate prevede realizarea iluminatului public și a sistemului de curenţi slabi (necesari pentru montare camere video, wifi), realizarea sistemului de irigație automatizat, montarea mobilierului urban (bănci, coșuri de gunoi, indicatoare de orientare, rastel biciclete), dar și amplasarea unor toalete moderne cu sistem de auto-curățare.

„În total, suprafața verde amenajată va fi de 18.079 mp, a aleilor pietonale asfaltate de 849,11 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră cubică 1.794,94 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră spartă 95,18 mp, suprafața de tartan a locului de joacă 318,78 mp, iar suprafața bazinului japonez de 310,93 mp”, a mai transmis Primăria.

Valoarea totală a investiției este de 10,8 milioane de lei. Municipalitatea nu a comunicat ce procent din această sumă va fi suportat de orădeni şi cât va reprezenta finanţarea europeană.

Știre preluată de pe ebihoreanul.ro

Related posts
NewsOradea

Blocaţi în stâlp: Lucrările de reabilitare a unei străzi din Oradea s-au oprit într-un stâlp (FOTO)

OradeaNews

S-o vedem şi noi. Se testează posibile soluţii de iluminare a Pieţei Unirii din Oradea (FOTO)

News

Atenţie, şoferi! Noi reguli de depăşire a bicicliştilor

OradeaNews

Acces gratuit! Turnul Primăriei Oradea a fost redeschis publicului după doi ani de șantier (FOTO / VIDEO)

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *