DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

BihorNewsOradeaPoliticăProtestUncategorized

Peste 100 de avocaţi au protestat în Oradea şi Beiuş: “Riscăm să fim condamnaţi”

Peste 100 de avocaţi din Bihor au protestat, miercuri, la prânz, în Oradea şi Beiuş, la fel ca şi colegii lor din mai multe judeţe din ţară, nemulţumiţi faţă de “precedentul periculos” pe care îl constituie procesul pe marginea retrocedării fermei Băneasa, soldat cu condamnarea avocatului Prinţului Paul de România, Robert Roşu, acuzat că ar fi fost complice la încălcarea legii. “Avocaţii nu trebuie să fie identificaţi cu clienţii lor”, a explicat decanul Baroului de avocaţi Bihor, Adrian Stancu.

În Oradea, avocaţii s-au strâns în faţa Palatului de Justiţie, iar la Beiuş în faţa Judecătoriei din localitate, îmbrăcaţi în robe şi purtând afişe cu mesaje în care solicitau, în principal, respectarea profesiei.

“Timorarea apărării duce la abuz”, “Apărarea nu e un delict de opinie”, “Avocatul nu poate fi delator”, “Oricine are dreptul la apărare”, “Respect pentru apărare şi egalitate de arme”, “Dreptul la apărare e garanţia democraţiei” au fost câteva dintre acestea.

Printre protestatari s-au numărat atât avocaţi tineri cât şi vârstnici, unii cunoscuţi opiniei publice prin intermediul unor clienţi celebri pe care i-au reprezentat de-a lungul timpului, cum ar fi Bogdan Bodea şi Răzvan Doseanu, Simona Paşcu, Claudia Radu, Şerban Cighir sau Dorin Caba.

Cauzele aflate pe rolul instanţelor ori cele aflate în anchetă nu au fost afectate, după cum a explicat BIHOREANULUI decanul Baroului de avocaţi Bihor, Adrian Stancu (foto jos). “Colegii noştri sunt prezenţi lângă clienţii lor, după caz, în sălile de judecată, la Parchete sau Poliţie”, a spus Stancu. Acesta a mai precizat că protestul vrea să atragă atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă condamnarea unui avocat care şi-a exercitat profesia cu bună credinţă.

“Avocaţii nu trebuie să fie identificaţi cu propriii lor clienţi. Cauzele clienţilor şi clienţii sunt una, iar avocaţii care îi reprezintă trebuie să fie respectaţi şi nu să fie judecaţi pentru fapte de natură penală”, a spus Stancu, în opinia căruia dosarul “Ferma Băneasa” a creat un precedent periculos nu doar pentru libertatea exercitării profesiei de avocat, ci şi pentru actul de justiţie şi pentru statul de drept. 

“S-a ajuns la audierea avocaţilor ca martori în dosarele clienţilor, cărora li s-a cerut să explice raţionamentele juridice, de ce şi cum îşi reprezintă clienţii. Au fost audiaţi judecători, ca martori împotriva propriilor hotărâri, astfel încât s-a renegat autoritatea de lucru judecat. Colegii mei sunt nemulţumiţi că se creează un precedent periculos pentru noi, pentru profesia noastră. Există riscul ca oricare dintre noi să fim condamnaţi pentru că ne exercităm în condiţii de legalitate profesia de avocat. Nu dorim să protestăm pentru condamnarea unui coleg al nostru în mod expres, ci să tragem un semnal de alarmă faţă de un precedent periculos pentru întregul corp al avocaţilor”, a declarat decanul Baroului Bihor. 

Nemulţumirile avocaţilor au pornit după ce Robert Roşu, avocat al prinţului Paul al României, a fost condamnat definitiv, în decembrie 2020, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. În acelaşi dosar, Paul al României a primit 3 ani şi 4 luni de închisoare, iar omul de afaceri Remus Truică 7 ani, ambele pedepse fiind cu executare. 

Acuzaţiile din dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006-2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul. Prejudiciul în acest dosar se ridică la 145 milioane de euro.

Prinţul Paul a fost dat în urmărire internaţională, după ce poliţiştii nu l-au găsit acasă pentru a pune în executare mandatul de încarcerare.

Știre preluată de pe ebihoreanul.ro

Related posts
Agenții de turismBihorEMTEvenimenteOradeaTurism

Oferte inedite pentru turiștii români - Oportunitate Unică pentru 20 de Agenții de Turism din vestul României de a lua contact cu companii turistice de top din Europa

EMTEuropaEvenimenteItaliaNewsTurism

Conferința dedicată hotelierilor români, în Italia - Oportunitatea inedită de a accesa un potențial de peste 10 milioane de viitori clienți

BihorEMTEuropaItaliaNewsOradeaTurism

Oradea promovează serviciile de wellness și spa la European Medical Tourism Fair 2023, Chianciano, Italia

NewsOradeaVideo

Festivități de Ziua Oradiei: „Să sărbătorim zilnic ziua orașului!”, a îndemnat primarul Florin Birta (FOTO/VIDEO)

Abonați-vă la Newsletter-ul nostru și stai informat

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.