DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

NewsEconomicOradeaPolitică

Primarul Oradiei, despre suma mică primită de la Guvern pentru gigacalorie: Am fost “pedepsiți” pentru că nu am avut datorii

Primarul Oradiei, Florin Birta, a afirmat vineri, în încheierea şedinţei de Consiliu Local desfăşurată online, că municipiul a primit săptămâna trecută de la Guvern doar 3,6 milioane lei din cele 60 milioane lei cerute pentru subvenţionarea gigacaloriei pentru că societatea Termoficare Oradea are toate facturile plătite la zi.

“Cât de mulţumit este?”

Birta a răspuns unei întrebări formulate de social-democratul Emilian Pavel, care nu a scăpat ocazia să ironizeze alocările simbolice făcute de guvernarea liberală către Oradea, condusă de primarul PNL, Florin Birta, şi judeţul Bihor, reprezentat de liberalul Ilie Bolojan. “L-aş ruga pe domnul primar Florin Birta să ne spună cât de mulţumit este de alocarea primită de la preşedintele de partid Florin Cîţu pentru Termoficare, ajutorul măreţ de 15 milioane s-a transformat în unul minuscul de 3,6 milioane”, a cerut Emilian Pavel.

PSD-istul a făcut remarci şi la adresa faptului că Florin Cîţu i-ar fi pedepsit pe orădeni pentru atitudinile liderilor liberali locali, Birta şi Bolojan. Birta a cerut în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL consemnarea nominală a celor care militează pentru încheierea unui parteneriat cu PSD, partid văzut până de curând ca adversarul natural al liberalilor.

“Chiar sper să scăpăm de aceste negocieri şi să ajungem să avem un Guvern stabil care să-şi dorească să ajute orădenii, nu să îi pedepsească pentru diferite atitudini politice avute de domnul primar (n.r. Florin Birta) sau domnul preşedinte de Consiliu Judeţean (n.r. Ilie Bolojan). PSD în noul guvern se va asigura că acei bani vor veni să sprijine într-o iarnă extrem de dificilă orădenii”, a intervenit usturător social-democratul.

“Probabil vor mai fi alocări…”

Fără a răspunde direct acuzaţiei că orădenii sunt pedepsiţi pentru alegerile liderilor liberali din plan local, primarul Florin Birta a ţinut să facă distincţia dintre cele două funcţii deţinute încă de Florin Cîţu, de prim-ministru şi preşedinte al PNL. “Nu preşedintele de partid a alocat aceste sume Oradiei, ci premierul României. Sunt două chestiuni diferite”, a spus Birta.

Primarul a explicat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, alocările de fonduri făcute săptămâna trecută de Guvernul Cîţu sunt doar primele şi au vizat urgenţele. “O să vedem ce se va întâmpla. Probabil vor mai fi alocări. Din păcate, după formula de calcul, în primă fază s-au achitat datoriile. Noi am fost «pedepsiţi» pentru că n-am avut datorii şi că suntem o societate comercială care funcţionează fără restanţe faţă de furnizori şi bugetul de stat“, a spus Florin Birta.

După cum BIHOREANUL a relatat deja, judeţele cu lideri liberali care l-au criticat pe Florin Cîţu, cum ar fi Bihor şi Giurgiu, au primit de la Guvern doar 3,68 milioane lei, în vreme ce societatea de termoficare din Timişoara, care se confruntă cu o criză în asigurarea agentului termic, a primit aproape 46 milioane lei, iar cea din Drobeta Turnu Severin a primit 45 milioane lei.

Încă un pas pentru fuziunea spitalelor

Şedinţa de îndată a Consiliul Local Oradea, desfăşurată vineri online, a fost convocată pentru a fi supuse aprobării modificări în documentaţiile privind fuzionarea prin absorbţie a Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, precum şi formalităţi privind nominalizarea unor reprezentanţi ai Consiliului Local Oradea în comisiile de examinare ale viitorilor directori de şcoli.

Ambele hotărâri au fost adoptate cu votul masiv al liberalilor majoritari în Consiliul Local Oradea, sprijiniţi şi de reprezentanţii UDMR.

Știre preluată de pe ebihoreanul.ro

Related posts
NewsOradea

Constructorii pregătesc înierbarea liniei de tramvai din zona Nufărul-Cantemir (FOTO)

NewsOradeaVideo

Centrul Oradiei s-a umplut de bucurie şi culoare! (FOTO/VIDEO)

NewsSport

Liga Campionilor: Real Madrid a câștigat pentru a 14-a oară trofeul european

OradeaNewsVideo

Orădeanul Darius Mabda a câștigat „Românii au talent”! (FOTO / VIDEO)

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *