DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

NewsCovid

Relaxări în România! Se pot ţine petreceri în Ajunul Crăciunului şi de Revelion, se elimină masca în aer liber şi carantina de noapte

Dr. Raed Arafat a anunţat, marţi seara, o serie de măsuri de relaxare a restricţiilor anti-Covid în România, decise în cea mai recentă şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Fără “carantină” de noapte, fără mască în aer liber

“Este clar că situaţia din România este mai bună decât acum două – trei săptămâni, astfel că s-au votat unele măsuri pentru următoarea perioadă. Ele vor modifica restricţiile de până în acest moment”, a spus Arafat. 

Conform hotărârii 112 a CNSU pentru prelungirea stării de alertă, în România se vor ridica restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii pentru persoanele nevaccinate sau care n-au trecut prin boală. 

De asemenea, operatorii economici, inclusiv restaurantele şi cafenele, vor putea ţine deschis până la ora 22. În prezent, aceştia trebuie să încheie activitatea la ora 21. 

O altă măsură convenită prin vot în CNSU este eliminarea obligativității purtării măştii în aer liber. Sunt excepţii şi ele se referă la zonele aglomerate: la cozi, în staţii de autobuz, pieţe şi târguri.

Până la 50% la teatru. Şi cei testaţi la mall 

CNSU a decis, de asemenea, permiterea accesului în malluri şi magazine mari, inclusiv neesenţiale, nu numai persoanelor vaccinate şi trecute prin boală, ci şi persoanelor testate antigen sau PCR.

Dr. Raed Arafat a mai anunţat că la magazinele mai mici de 200 mp nu va fi necesară prezentarea certificatului verde, dar aceste magazine vor trebui însă să stabilească numărul maxim de persoane care să intre concomitent în magazin. Numărul respectiv trebuie afişat la intrare. 

CNSU a mai stabilit că posibilitatea de ocupare a spaţiului la cinema, în teatre şi la activităţile sportive va creşte de la 30% din capacitate la 50%. Vor putea participa persoanele vaccinate, trecute prin boală sau testate. 

(Aproape) liber de Ajun şi Rev

De asemenea, s-au votat o serie de permisiuni pentru noaptea de Ajun al Crăciunului şi pentru cea de Revelion.

Potrivit lui Raed Arafat, în noaptea de 24 spre 25 decembrie şi în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, nu vor fi restricţii privitoare la orele de închidere a restaurantelor. Cu alte cuvinte, mesele festive vor putea ţine până dimineaţa. Acestea se vor putea organiza păstrând o limită de ocupare a spaţiului de 50%. Oaspeţii vor trebui să prezinte certificatul verde, care să ateste vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală (în ultimele 6 luni) sau rezultatul negativ al unui test.

În ceea ce priveşte unităţile de cazare, a adăugat Arafat, acestea vor putea primi şi persoane testate, nu doar vaccinate sau trecute prin boală. 

Totodată, răspânzând unei întrebări a jurnaliştilor, şeful DSU a spus că se vor putea ţine petreceri în aer liber de Revelion, pe care le-a numit “activităţi specifice nopţii de An Nou”. El a subliniat, însă, că cei care le vor organiza trebuie să se asigure să sunt respectate măsurile de sănătate publică şi se poată mască (dat fiind că e vorba de un spaţiu aglomerat). Nu va exista o limită de persoane. 

Hotărârea CNSU va trebui aprobată şi de Guvernul României pentru a intra în vigoare. Proiectul de hotărâre se află pe agenda şedinţei de miercuri.

Related posts
NewsOradea

Constructorii pregătesc înierbarea liniei de tramvai din zona Nufărul-Cantemir (FOTO)

NewsOradeaVideo

Centrul Oradiei s-a umplut de bucurie şi culoare! (FOTO/VIDEO)

NewsSport

Liga Campionilor: Real Madrid a câștigat pentru a 14-a oară trofeul european

OradeaNewsVideo

Orădeanul Darius Mabda a câștigat „Românii au talent”! (FOTO / VIDEO)

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *