DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

NewsPoliticăVideo

Se rupe coaliția de guvernare? USR-PLUS cere demisia lui Cîțu, după ce acesta l-a revocat pe ministrul Justiției (VIDEO)

Criză fără precedent în coaliţia de la guvernare! La capătul unei zile tensionate, pe parcursul căreia USR-PLUS a refuzat să voteze programul “Anghel Saligny” (PNDL 3), susţinut de premierul Florin Cîţu, prin care primarii vor primi 10 miliarde de euro pentru proiecte locale, şi a fost vehiculată inclusiv varianta unei moţiuni de cenzură, prim-ministrul a anunţat miercuri seară demiterea a încă unui ministru USR-PLUS, pe cel al Justiţiei, Stelian Ion, astfel că liderii USR PLUS îi cer vehement demisia.

Potrivit unei scurte declaraţii de presă făcute miercuri seară, Cîţu l-a revocat pe ministrul Stelian Ion motivând că nu a avizat proiectul “Anghel Saligny”. 

“Nu accept pe nimeni în Guvern miniştrii care să se opună modernizării României. Nu a reuşit să se impună în Coaliţie, nu a reuşit să-şi ducă la sfârşit proiectele, un exemplu e desfiinţarea secţiei speciale. A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu vrei să dezvolţi comunităţile înseamnă încălcarea mandatului. Nu voi permite ca poporul Român să fie şantajat. Nu accept pe nimeni în Guvern care să şantajeze”, a susţinut premierul, susţinând că-şi asumă această decizie şi precizând că propunerea a fost trimisă spre aprobare preşedintelui Klaus Iohannis şi că interimar va fi Lucian Bode.

Totodată, Florin Cîţu a făcut apel la USR-PLUS să nu iasă de la guvernare.

Vezi mai jos discursul!

Decizia sa a stârnit însă numeroase reacţii, fiind pentru a doua oară – după demiterea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministrului Sănătăţii – când premierul demite un ministru USR-PLUS fără acordul partenerilor de la guvernare.

Criza în coaliţie s-a acutizat miercuri, după ce USR-PLUS a boicotat şedinţa de Guvern în care Florin Cîţu voia adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind programul “Anghel Saligny”.

Pe scurt, şedinţa a fost convocată de Cîţu doar cu miniştrii PNL şi UDMR, proiectul discordiei a fost amânat, iar în jurul orei 21.30 premierul a anunţat că îl revocă pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, pentru refuzul de a aviza programul.

Între altele, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a motivat miercuri că a primit doar o copie a ordonanţei privind Programul “Anghel Saligny”, din cauza căreia a izbucnit scandalul în coaliţie, şi a dat vina pe o “eroare” produsă la Ministerul Dezvoltării, în condiţiile în care ministrul bihorean Cseke Attila a spus că originalul ar fi fost trimis la Ministerul Justiţiei pe 25 august. Ion a mai spus că avizul ministerului pentru acest program de investiţii ar fi mai degrabă negativ.

HotNews.ro redă AICI principalele momente ale crizei majore din coaliţia de guvernare.

“Mai rău decât Dragnea”

La scurt timp după anunţul de revocare făcut de premier, co-preşedintele USR-PLUS Dan Barna a scris pe Facebook că “Florin Cîţu trebuie să plece” de la conducerea Guvernului şi că e “mai rău decât Dragnea”.

“Florin Cîţu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puţin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoţii nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîţu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Şi asta pentru că înşală cu cinism şi rea voinţă aşteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîţu trebuie să plece”, a scris Barna.

“Nu mai e Guvern de coaliţie”

Celălalt lider USR-PLUS, Dacian Cioloş, a lăsat să se înţeleagă că premierul a ţinut să promoveze cu orice preţ programul pentru a trimite bani primarilor PNL din teritoriu. Asta – după cum au comentat unii analişti politici – în contextul în care Cîţu încearcă să obţină bunăvoinţa primarilor liberali având în vedere alegerile interne din PNL, din 25 septembrie.

“Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetăţenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea şi continuitatea Coaliţiei. Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al Justiţiei să dea un aviz. Acesta nu mai e un guvern de coaliţie!”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

“Şi-a semnat propria plecare”

Şi ministrul demis, Stelian Ion, a reacţionat tot pe Facebook: “Premierul Florin Cîţu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituţie. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare. În felul acesta Florin Cîţu şi-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîţu va pleca acasă.

Şantaj şi iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiţiei să îţi dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriaşă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiţiei pentru obţinerea avizului.

Povestea are şi un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută.”

Se cere demisia lui Cîţu, se discută ieşirea de la guvernare

Miercuri seară, liderii USR-PLUS s-au întrunit într-o şedinţă de câteva ore unde, arată HotNews.ro, discută în şedinţa Biroului Naţional, ieşirea de la guvernare.

USR-PLUS nu mai doreşte să rămână la guvernare alături de premier. Depunerea unei moţiuni de cenzură este prima varianta discutată în interiorul partidului pentru ieşirea de la guvernare, susţin sursele HotNews.ro. 

“Florin Cîţu a pus interesul personal pentru o luptă internă de partid deasupra interesului naţional”, susţin liderii USR-PLUS conform HotNews.ro.

PSD aşteaptă USR-PLUS să semneze moţiunea de cenzură

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis USR-PLUS că nu va susţine o moţiune a acestora ca să îl dea jos pe Cîţu, dar a precizat că îi aşteptă pe ei să o semneze pe a PSD.

“Dacă USR PLUS vrea ca acest guvern să pice, îşi dau toţi demisia. Şi tot guvernul pleacă! PSD va depune moţiunea de cenzură când vom avea cele 234 de semnături necesare trecerii ei. Azi, ne mai lipsesc 30. Îi aşteptăm pe cei din USR PLUS să termine cu baletul şi să semneze. În nici un caz nu vom accepta ca dorinţa românilor de a scăpa de acest guvern ticălos să fie folosită de USR PLUS ca obiect de şantaj între partidele din Coaliţie”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Related posts
EMTEuropaEvenimenteItaliaNewsTurism

Conferința dedicată hotelierilor români, în Italia - Oportunitatea inedită de a accesa un potențial de peste 10 milioane de viitori clienți

BihorEMTEuropaItaliaNewsOradeaTurism

Oradea promovează serviciile de wellness și spa la European Medical Tourism Fair 2023, Chianciano, Italia

NewsOradeaVideo

Festivități de Ziua Oradiei: „Să sărbătorim zilnic ziua orașului!”, a îndemnat primarul Florin Birta (FOTO/VIDEO)

News

Soluții durabile și sigure pentru protecția proprietății tale – oferite de Matprod Steel, liderul pieței românești de plasă împletită

Abonați-vă la Newsletter-ul nostru și stai informat

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.